Mērķprojekti/akcijas

Dārzeņu konservēšanas nodarbība projekta „Pavasara diena gadu baro” ietvaros

Jau otro gadu Viduslatgales pārnovadu fonds Preiļu, Līvānu, Riebiņu, Vārkavas un Aglonas novados īsteno Ināras un Borisa Teterevu fonda atbalstīto līdzdarbības projektu „Pavasara diena gadu baro”. 

Projekta mērķgrupa ir trūcīgās un maznodrošinātās ģimenes ar bērniem, kuras pavasarī saņem izvēlētās sēklas un stādus, lai rudenī ar izaudzēto ražu dalītos. Projekta ietvaros notiek dažādi pasākumi un aktivitātes.

Jaukā rudens dienā, 7.septembrī , pulcējāmies biedrības telpās, lai pagatavotu ikdienā pārbaudītas un atzītas par garšīgām trīs rudens velšu receptes - lečo, boršča sagatave un marinēti ķirbji. Lai gan pieturējāmies recepšu iesniedzēju izvēlētajam sagatavošanas procesam, ieklausījāmies variantos, kā dalībnieces mājās gatavo šāda veida salātus. Kāda sastāvdaļas nevis rīvē, bet griež kubiciņos, cita etiķa vietā izmanto citronskābi un otrādi. Droši eksperimentēsim un dažādosim garšas un smaržas nianses! Saimnieces novērtēja, ka lečo un borščs lieliski noderēs darbdienu vakaros, kad esam nogurušas, bet vēlamies ģimeni pabarot ātri un sātīgi! Gatavojot marinētos ķirbjus smaržoja kanēlis un domājams, ka ķirbītis būs viens no Ziemassvētku galda kārumiem! 

Garšojām arī dalībnieču mājās pagatavotos salātus- gan ar sēnēm, gan sviesta pupiņām, burkāniem u.c. Interesanti bija kabaču salāti , kurus pagaršojot vairums neuzminēja salātu galveno sastāvdaļu - kabaci! Garša atgādināja kāpostu! Pasākuma dalībnieces apmainījās ar savām ģimenēs iemīļotām receptēm.

Kopīgas aktīvas darbošanās laikā sarunas raisījās ne tikai par ēdiena sastāvdaļām un mērvienībām, bet arī katras ģimenes rudens aktualitātēm – 1 septembri, skolas somu modeļiem un cenām, dārza darbiem, ražas novākšanas gaitām. Kas to būtu domājis, ka kāpostu dēstus jāapber ar sodu, tad nekādi kaitēkļi neapēdīs kāpostu ražu! Burkāni būs lieli un spēcīgi, ja vagā sēklas neaizbērsim! Pavasarī noteikti izmēģināsim! 

Mums izdevās gūt pozitīvu enerģiju un iedvesmu gan kulinārijā, gan saskarsmē! Pasākuma dalībnieču ieteiktās receptes tiks apkopotas grāmatā, kuru prezentēsim noslēguma pasākumā 30. septembrī.

Iesaki draugiem:   Draugiem.lv